Radionica: Različite socijalne kategorije i inkluzivni rad

U utorak 05.09.2017. u prostorijama Dnevnog centra "Angelus" u Grebnicama održana je tematska radionica koja je realizirana u sklopu projekta "Unaprijeđivanje programa podrške djeci i osobama s posebnim potrebama" koji se realizira kroz sredstva potpore Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Svjesni da udruga okuplja veliki broj roditelja i djece različitih socijalnih slojeva koje je nužno integrirati u jednu cjelinu koja mora djelovati sinhronizirano i jedinstveno za vodstvo udruge bio je izazov uskladiti sve socijalne razlike i društvena ponašanja svih svojih članova kako bi se svakodnevne aktivnosti u udruzi odvijale bez izraženog stresa i međusobnog nerazumijevanja među članstvom udruge. U tu svrhu održana je zajednička radionica pod nazivom "Različite socijalne kategorije i inkluzivni rad".

Uz angažman članova Upravnog odbora udruge radionicu su predvodili defektolozi angažarini u Dnevnom centru.

Defektolozi Tajis Mešić, Edin Tahirović i Selma Pekarić osmislili su program radionice gdje su na trosatno druženje bili pozvani svi roditelji i djeca štićenici da kroz zajedničko druženje razgovore i raspravljanje o problemima koji opterećuju zajednicu različitih društvenih slojeva a koje s druge strane veže zajednička nit koju čine djeca s posebnim potrebama. Upućivanje jednih na druge i maksimalna potpora svih prema svima zaključak je vrlo uspješno organizirane radionice, jer djeca su ispred svega i sve treba biti podređeno djeci. Tako da socijalne razlike među članstvom nisu i ne mogu biti kamen spoticanja koji će spriječavati provedbu projekata vezanih za svekolike oblike potpore djeci s posebnim potrebama. Inkluzija roditelja u ovakvim projektima, ali i svakim drugim kada je nužno prikazati zajedništvo, jedinstvo i maksimalnu toleranciju nema alternativu i praksa koja vlada u udruzi Angelus svakao predstavlja primjer uspješnog rada i suradnje svih roditelja u procesu pružanja potpore svojoj djeci.

radionica velika

Nakon završene radionice Udruga je organizirala prigodan ručak za svu djecu i roditelje kao nagradu svima koji su sudjelovali u uspješnoj realizaciji projekta "Unaprijeđivanje programa podrške djeci i osobama s posebnim potrebama". Također su ovoj maloj svečanosti prisustvovali i prijatelji udruge Angelus od članova prijatelja Udruge do kolega iz srodnih udruga s kojima udruga Angelus ima dobre odnose i plodnu suradnju.