RADIONICA: Stres roditeljske uloge

U petak 21. srpnja 2017. godine udruga Angelus je organizirala tematsku radionicu namjenjenu roditeljam, članovima udruge. Radionica pod nazivom "Stres roditeljske uloge" organizirana je u sklopu projekta "Unaprijeđivanje programa podrške djeci i  osobama s posebnim potrebama" koji se realizira uz potporu Federalnog ministarstva  rada i socijalne politike Sarajevo.

Sama radionica je osmišljena kao interaktivna. Angažirani su stručni predavači koji su u interakciji sa roditeljima razmijenili iskustva i ukazali kako se nositi sa stresom, jer je stres gotovo neminovan kod roditelja koji u obitelji imaju djecu s poteškoćama u razvoju. Naglašeno je kao zdravlje roditelja ima presudnu ulogu u uspjehu rehabilitacije djece.

Potpora djeci u smisli rehabilitacije pretpostavlja cjelodnevan angažman terapeuta i skrbnika, a roditelji su svakako ključna karika u tom lancu pomoći djeci. Zato zdravlje roditelja mora biti na dispoziciji djetetu kako bi roditelji mogli odgovoriti na svoj poziv i kao terapeuti i kao osobe od kojih dijete treba i očekuje primarnu pomoć.

radionica stres 02Predavač prof. dr. Edina Šarić, somatoped, profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli uz pomoć asistentice profesorice Senade Užičanin u trosatnoj radionici prezentirali su roditeljima kako se odagnati od stresa i kako si samopomoći u stresnim situacijama. Uz video prezentaciju težište predavanja dato je na interakciji i međusobom razgovoru gdje su uz pokazne vježbe roditelji doživjeli jedno novo iskustvo. Predavanje koje je oduševilo roditelje i koje je u kratkom vremenu kod svih prisutnih roditelja podiglo rasploženje i samopouzdanje. Svojevrsna terapija kroz ovu radionicu sigurno će biti od pomoći roditeljima u nastavku njihove "borbe" s poteškoćama koje ih prate u životu, a napose u odgoju i rehabiltaciji vlasitet djece kojoj je pomoć potrebitija više nego drugima.

radionica stre 01

Petar Dujmenović / angelus.ba