udruga@angelus.ba       ++387 (0)63 820-370
 

Edukacijski seminar o provedbi inkluzije u osnovnoj školi

seminar 2016U organizaciji udruge roditelja djece s posebnim potrebama Angelus iz Domaljevca u prostorijama osnovne škole Braće Radića u Domaljevcu održan je dvodnevni seminar na temu provođenja inkluzivne nastave. Seminar je održan u ponedjeljak i utorak, 04. i 05. siječnja 2016. godine kada škola ima termine za edukacije svojih djelatnika.

Prije svega seminar je organiziran za potrebe edukacije učitelja i nastavnika osnovne škole iz Domaljevca, ali je organizator zbog velikog interesovanja strukturu sudionika seminara proširio i na djelatnike škola s područja općine Orašje. Također, uz edukatore i rehabilitatore iz udruge Angelus seminaru su nazočili roditelji djece s posebnim potrebama sa područja općine Domaljevac-Šamac.

Seminar je održan pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i znanost te općine Domaljevac-Šamac gdje je općinski načelnik Mario Jurkić prepoznavši značaj održavanja jedne ovakve edukacije participirao u financiranju troškova provedbe seminara.

Isto tako treba istaknuti svesrdnu pomoć ravnatelja domaljevačke škole Stjepana Piljića koji je na raspolaganje stavio sve školske resurse, a prije svega adekvatan školski prostor i osoblje koje je potpomoglo organizaciju provedbe seminara.

Provedba inkluzije u školama je relativno novina u našem obrazovnom sustavu i do njene potpune implementacije biti će potrebno uložiti dosta truda, sredstava i znanja…

Organizacija jednog edukativnog seminara samo je jedan korak ka ostvarenju zacrtanog cilja koji podrazumijeva integraciju sve djece s posebnim potrebama u postojeći obrazovni sustav.

Upravo je jedan ovakav seminar otkrio svu složenost inkluzivnog sustava koji će od roditelja, nastavnika ali i cijelog društva zahtijevati dosta uloženog vremena, sredstava i rada kao bi sustav inkluzije zaživio i kako bi se djeci s poteškoćama u razvoju omogućilo pravo na adekvatno i potrebito školovanje.

Inače seminaru je nazočilo više od 30 djelatnika škole i roditelji što je ocjenjeno uspješnim kao i sama organizacija i priprema samog seminara.

Za edukatore i voditelje cijelog programa seminara angažirani su Dr. Sc Amra Imširagić iz Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora iz Tuzle i Mr. Sc. Selma Ibrišković iz Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju također iz Tuzle.

Ovim seminarom projekt edukacije nastavnika i učitelja osnovne škole iz Domaljevca nije završen jer je u sastavu istog projekta planirana konferencija sa istom tematskom cjelinom koja će u proširenom sastavu biti održana u Domaljevcu 20. siječnja 2016. godine. Na konfernciji će se sumirati rezultati netom provedenog seminara kada će biti podjeljena iskustav nastavnika u primjeni novostečenih znanja.

Nekoliko fotografija sa održanog seminara pogledajte u nastavku.

Ukoliko ste zainteresiran za edukativni materijal prezentiran na seminaru možete ga preuzeti na ovom linku.

Na priloženom linku možete pronaći veliki broj edukativnog materijala koji će pripomoći u razumijevanju same provedbe inkuluzije u školama. Također su priložene prezentacije sa predavanja, priručnici i razni drugi materijal za vježbe, planiranje i organizaciju inkluzivne nastave.

udruga-angelus.com / angelus.ba