udruga@angelus.ba       ++387 (0)63 820-370
 

Pridružite nam se. Postanite naš član!

Pozivamo roditelje (staratelje) koji u obitelji imaju dijete ili djecu s posebnim potrebama da dođu u prostorije udruge Angelus koja se nalazi u Domaljevcu radi evidentiranja djece i učlanjenja u našu udrugu. Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Angelus sa sjedištem u Domaljevcu je udruga namijenjena djeci i roditeljima s područja općine Domaljevac-Šamac, ali i susjednih općina čiji roditelji ili djeca gravitiraju prema općini Domaljevac-Šamac.

Udruga je utemeljena prije svega da pomogne našoj djeci, ali i roditeljima koji su uključeni u odgoj djece. Svjesni da invalidna djeca i djeca s poteškoćama u razvoju imaju posebne potrebe u pogledu ostvarivanja temeljnih ljudskih prava i da im je put integriranja u društvu zajednicu otežan, a ne rijetko i onemogućen odlučili smo se za utemeljenje udruge koja će pomoći svima nama.

Mi, roditelji takve djece, pored starateljske i zakonske obveze imamo i moralnu obvezu pomoći svojoj djeci da sve teškoće i prepreke koje im se nameću savladaju lakše.

Naš put je težak i mukotrpan, ali mi jednostavno nemamo pravo da posustanemo na tom putu. Udruženi u udrugu građana u velikoj mjeri olakšavamo sebi taj put, ali i našoj djeci stvaramo im bolje uvjete da budu isti među jednakim. Djeca bez obzira na svoj stupanj invaliditeta ili razinu psihomotoričnog ograničenja imaju jednaka prava kao i sva duga djeca. Mi smo tu da im organizacijski, ali i u svakom drugom pogledu pomognemo u ostvarenju tih prava.

Naš uspjeh uvelike ovisi o našoj organizaciji, članstvu i našoj brojnosti. Zato pozivamo sve roditelje da dođu u našu udrugu. Da se registriraju i time postanu naš punopravan član. Registracija je jednostavna, a naš Upravni odbor je tu u svakom trenutku da vam pomogne pri popunjavanju pristupnice ili da vam da potrebne informacije koje su vam potrebne vezane za učlanjenje ili po bilo kojem drugom pitanju u vez naše udruge.

Također vas pozivamo da se u udruzi informirate kako o našoj udruzi, tako i o svemu drugome što može pomoći vama i vašoj djeci. Zajedno možemo više i zato trebamo jedni druge.

Molimo oslobodite se predrasuda i neosnovane bojazni da će vas ili vaše dijete netko smatrati manje vrijednim ako javno pokažete svoj interes za učlanjenjem u našu udrugu. Tim činom vi samo možete pomoći svom djetetu, ali i sebi samima, da lakše prebrodite sve teškoće na koje nailazite tijekom othranjivanja i odgoja vašeg djeteta ili člana obitelji.

Svaka anomalija koju primijetite kod vašeg djeteta može biti bezazlena, ali i vrlo opasna po dalji razvoj vašeg djeteta i djetetovo prihvaćanje društva i općenito percepciju društva prema vašem djetetu. Osnovnoškolsko obrazovanje može pokazati prve simptome kod vašeg djeteta koje vi možda ranije niste primijetili. Nije nužno da vaše dijete bude vidno hendikepirano. Unatoč prikrivenim simptomima vaše dijete može imati posebnu potrebu na koju vi niste spremni odgovoriti, a koju ste u ovom trenutku još manje spremni prihvatiti kao činjenično stanje.

Stručnim tretmanima s djecom, koje organizira naša udruga, ona će se osloboditi možebitnih štetnih navika, neprikladnog temperamenta ili pojednostavljeno rečeno "viška mušica" koje kao što je ranije rečeno mogu biti dječja prolazna avantura, ali također mogu biti i znak da vaše dijete treba stručnu pomoć nekog od stručnih edukatora. U rubrici "Što je" koja se nalazi u našem glavnom izborniku pogledajte koje sve probleme mogu djeca imati i kako se ti problemi u stručnom smislu tretiraju i kako se treba odnositi prema njima.

Potražite stručnu pomoć edukatora i poslušajte njihove savjete.

Možda vam naša preporuka izgleda prenapadna i neutemeljena. Ipak, ako primjetite i najmanju sumnju da s vašim djetetom nije nešto u redu ili vam je njegovo ponašanje neobjašnjivo reagirajte promtno. Vaše dijete će vam biti zahvalno. U suprotnom, jednog dana bi vas mogla pratiti grižnja savjesti što niste sve učinili za svoje dijete, a bili ste upozoreni.

Pa čak i da nemate u svojoj obitelji dijete koje treba dodatni angažman edukatora cijenili bi ako se učlanite u našu udrugu kao prijatelji udruge. Vi nam možete pomoći na više načina i ako se odlučite da nam pristupite to ćemo znati cijeniti.

Upravni odbor

ANGELUS