udruga@angelus.ba       ++387 (0)63 820-370
 

INFORMACIJA ZA JAVNOST: Udruga Angelus sanirala štetu i kreće s punim aktivnostima

Nije trebalo dugo da Udruga Angelus sanira pričinjenu štetu koja je nastala prilikom pljačke Dnevnog centra.

Podsjećamo, 11/12. kolovoza 2021. godine bestijalno je opljačkan Dnevni centar udruge Angelus. Iz prostorija Dnevnog centra otuđena je brojna tehnička oprema čime je Udruzi Angelus načinjena materijalna šteta u vrijednosti od cca 12.000 KM.

U narednih nekoliko dana Udruzi su se javili brojni dobri ljudi koji su izrazili želju da pomognu oko nabavke otuđene opreme kako bi Dnevni centar nastavio s kontinuiranim vježbama i terapijama s djecom koja koriste usluge Dnevnog centra.

Brojne su osobe koje su sudjelovale u doniranju sredstava. Trebalo bi prostora da ih se sve spomene, ali neki svakako zaslužuju da ih se istakne jer su djelovali pravovremeno, a pojedini i izdašno.

Nismo stigli ranije obratiti se javnosti. Nakon pljačke bili smo preokupirani osiguranjem objekta kako bi spriječili ponovne situacije da netko neometano provali u naš Dnevni centar i ponovo nam otuđi opremu i sredstva. Istina, i do sada smo se pribojavali da će nekomu pasti na pamet da se usudi krasti od djece. Zaštita objekta nije nimalo jeftina i uvijek nam je nedostajalo sredstava da osiguramo adekvatan zaštitni sustav. Pisali smo projekte i radili smo na tomu da osiguramo potrebnu zaštitu. Međutim, takvi projekti nisu naišli na razumijevanje kod potencijalnih donatora. No, nakon pričinjene pljačke jednostavno nismo imali izbora i Upravni odbor Udruge donio je odluku da se objekt prioritetno zaštiti adekvatnim protuprovalnim sustavom i zaključeno je da tomu nema alternative.

Čekali smo da se završi istraga policije, pa da imamo punu informaciju. Do pisanja ovog teksta istraga još nije završena, te ćemo punu informaciju podijeliti s javnosti nakon završene istrage.

Osigurani kompjuteri i televizori

U nastavku ćemo navesti imena donatora i osoba koje su posredovale pri osiguranju donacija.

Pokušat ćemo pratiti redoslijed kako su nam donacije dolazile uz napomenu o kojoj se vrsti donacije radi.

Kompjutere su nam preko tvrtke EuroCompany osigurali „Koturić Tony“ Domaljevac, Auto servis „Orion“ Domaljevac, gospodin Franc Kljajić i firma Eurocompany iz Odžaka

Poduzeće „Tehno-mag“ d.o.o. iz Orašja je darovala televizor, a drugi televizor su nam osigurali: „Sova“ d.o.o, „Dejokop“, d.o.o i „Šokčević“ d.o.o. , svi iz Orašja.

Posebno smo zahvalni gđi Blanki Ćošković koja se nesebično angažirala da se pokrenu aktivnosti oko osiguravanja nedostajuće opreme.

Aktivnosti oko nabavke opreme pokrenute su i u inozemstvu. Tako su supružnici Ivana i Slobo Lukić iz Domaljevca koji borave i rade u Austriji organizirali prikupljanje opreme kako bi se nadoknadila šteta našoj udruzi. Tako su iz lokalnog informatičkog shopa osigurana 4 kompjutera i nekoliko tableta za djecu.

Budući da je televizor glomazan i nezgodan za transport u Austriji je organizirano prikupljanje novca s kojim bi se u BiH kupio televizor. Budući da su dva televizora već osigurana, a što zadovoljava potrebe Dnevnog centra, uz suglasnost donatora odlučeno je da se prikupljeni novac preusmjeri na druge aktivnosti Udruge, sukladno prioritetima i zadanim programskim ciljevima Udruge.

U Austriji je ukupno prikupljeno 1505 eura i ista sredstva su uručena Udruzi Angelus.

Izgradnja sustava protuprovalne zaštite

Kako je već rečeno Upravni odbor je prišao osiguranju protuprovalne zaštite objekta. Prikupljene su tri ponude i ponuda zaštitarske firme „Securitas“ d.o.o. iz Sarajeva ocjenjena je kao najpovoljnija. Odmah se prišlo realizaciji projekta i već sredinom rujna dobili smo učinkovit protuprovalni sustav sa više nadzornih kamera i alarmnih jedinica koje su postavljene u svim prostorijama Dnevnog centra. Uz to s agencijom „Securitas“ d.o.o iz Sarajeva potpisan je ugovor i pružanju mobilne intervencije i 24 satnog nadzora objekta.

Ovom aktivnošću stvoreni su preduvjeti učinkovite zaštite objekta što će rezultirati da objekat Dnevnog centra ubuduće bude osiguran od svih provala i razbojništva. Takva aktivnost je bila neminovna jer se u objektu nalazi iznimno vrijedna oprema čija vrijednost daleko nadmašuje iznos postavljanja protuprovalne zaštite.

Pomoć iz proračuna Županije i Općine i istraga policije

Iako brojne pojedince možemo pohvaliti jer su se mnogi organizirali ili samoinicijativno pomogli našu udrugu to se ne može reći za druge od kojih smo očekivali pomoć. Određenih inicijativa je bilo. Imali smo obećanja Općinskog načelnika... Očekivali smo konkretnu pomoć od strane Vlade ŽP. Po informacijama koje mi imamo iz Vlade je rečeno da će vidjeti što mogu učiniti.

Iako je pomoć Udruzi Angelus od strane Općine i Vlade ŽP kontinuirana i izdašna nećemo ih zbog izostanka potpore za ovu namjenu pretjerano kritizirati, jer njihovi postupci su njihovo pravo oni znaju koliko mogu i kada pomoći. Ali da smo očekivali više, jesmo, kao što smo očekivali da će policijska istraga ići znatno brže i da će se nakon otkrivanja počinitelja doći do pune informacije. Naime, iako se svugdje naveliko govori tko je izvršio pljačku službena istraga kao da tapka u mjestu. Udruga još nema službenu informaciju tko je točno izvršio pljačku iako su počinitelji otkriveni. Mi smo dobili neka imena, ali u javnosti kruže i neka druga. Naravno, da ne možemo uzimati zdravo za gotovo informacije koje nam dolaze sa strane, nego da jedino u obzir moramo uzimati službeni stav policije. Međutim, nedostaje puno informacija i Upravni odbor je na zadnjoj sjednici zaključio kako ne može biti zadovoljan dosadašnjim tijekom istrage. Jer još uvijek ne znamo gdje je naša oprema, u kakvom je stanju i hoće li nam išta biti vraćeno. Razumljivo je da nas ovakvo stanje frustrira i da s punim pravom tražimo žustriju reakciju istražnih organa. Prošlo je previše vremena i smatramo da bi trebali imati punu informaciju.

Ali dok ju ne dobijemo suzdržat ćemo se od svakog daljeg komentara. S tim da nećemo čekati unedogled i javnost ćemo informirati sa svim činjenicama i okolnostima vezanim uz počinjenu pljačku našeg Dnevnog centra. To jednostavno traže roditelji i javnost treba biti informirana, jer ovakve neprimjerene anomalije u društvu treba apostrofirati, a ne stavljati ih pod tepih.

Hvala i svima drugima koji su nas pomogli

Koristimo ovu prigodu da zahvalimo i mnogim drugim pojedincima koji su participirali u saniranju počinjene štete. Nije samo novac taj koji nam puno znači. Svaka riječ potpore bila nam je ohrabrenje i snaga da ustrajemo.

Ova pljačka naše imovine bila je težak udarac za našu Udrugu i za naš Dnevni centar. Ali zahvaljujući dobrim ljudima i nesebičnim aktivnostima Upravnog odbora iz ove neugodne i stresne situacije Udruga Angelus izašla je još jača. Ponovo smo u punom pogonu i okrećemo se novim izazovima. U proceduri smo nabavke dodatne opreme čime ćemo osnažiti naše kapacitete i djeci ćemo osigurati najbolje moguće uvjete. Djeca to zaslužuju.

Oni koji nisu s nama možda nisu protiv nas, ali ako ne mogu ili ne smiju bilo bi lijepo da nas makar ne sputavaju. Bilo bi nam lakše.

Udruga Angelus