udruga@angelus.ba       ++387 (0)63 820-370
 

Humanost na djelu

Udruga Angelus, koja skrbi o 32 djece s posebnim potrebama, na način da im osigurava stručnu pomoć kroz organiziranje edukativno rehabilitacijskih terapija, ima primarnu zadaću osigurati i sredstva koja su potrebna da bi se podmirili svi troškovi koji se neminovno stvaraju u radu Dnevnog centra gdje su djeci pruženi svi uvjeti i gdje se provode terapije i edukacije s djecom.

Iako dio sredstava Udruga namiče kroz proračunska izdvajanja Županije i Općine ona nisu ni polovično dostatna da bi se zatvorila financijska konstrukcija i da bi se pokrili troškovi poslovanja Dnevnog centra. Iz tog razloga članovi Upravnog odbora Udruge trude se osigurati sredstva iz drugih izvora. Uglavnom su to donacije pravnih i fizičkih osoba. U najvećoj mjeri riječ je o donacijama iz inozemstva, ali ima i onih koje su tuzemne.

Broj donacija fizičkih osoba nije zanemariv, ali ukupni udio doniranih sredstava od fizičkih osoba kudikamo je manji u odnosu na institucije, organizacije i druge pravne subjekte. No, donacije fizičkih osoba nisu beznačajne i svakako su dragocjene jer doprinose u pokrivanju troškova Udruge, te se i fizičkim osobama duguje neizmjerna zahvalnost.

Rijetko kada smo napisali kakav tekst i objavili ga na našoj stranici, kada su u pitanju donacije fizičkih osoba. Prije svega zato što je riječ o uglavnom manjim donacijama i što bi tehnički bilo prezahtjevno svakoj donaciji posvećivati konkretan sadržaj na našoj web stranici. Sigurno da smo ponekad imali i poseban razlog da nešto objavimo. To smo uglavnom i činili. Nekada možda i ne, jer ne stignemo u moru aktivnosti i medijski popratiti baš svaku od njih.

Ovom prigodom pak želimo ukazati na još jedan svijetli primjer kako građani naše općine znaju biti plemeniti i kako znaju pokazati svoju humanost. Naime, javio nam se Miroslav Piljić Miki iz Domaljevca i ponudio nam je novčanu donaciju koju je on kao nagradu osvoji na Pokladnom karnevalu u Domaljevcu za najbolji kostim.

miroslav piljic mikiJavnost Miroslava Piljića Mikija zna kao Općinskog vijećnika u aktualnom sazivu Općinskog vijeća Domaljevac-Šamac, a vjerujemo i kao uspješnog gospodarstvenika koji u Turjaku drži trgovinu mješovite robe.

Miki je na Pokladnom karnevali osvojio jedno od prvih mjesta za uspješnu kreaciju kostima i maske i za nagradu je dobio novčani iznos koji je u cijelosti predao u humanitarne svrhe.

Ovom prigodom Miki se odlučio za Udrugu Angelus, jer smatra da djeca s posebnim potrebama zaslužuju najviše.

Osim što mu se i ovom prigodom zahvaljujemo želimo pridodati da je Mikijev primjer hvalevrijedan. Ovakvih primjeri empatije prema najpotrebitijima ne viđaju se često i zato ovaj Mikijev čin ističemo kao primjer visoko razvijene svijesti i kao primjer humanosti na kakve treba ukazivati.

Human karakter i čin koji Mikiju ne znači tako puno, a djeci i Udruzi Angelus bit će i jeste snažan poticaj da ustraju u realizaciji svojih programskih ciljeva.

Nećemo ovom prigodom navoditi imena i drugih naših sumještana koji su na sličan način pomogli udrugu. Čisto iz razloga da ne bi nekoga preskočili i na taj način nanijeli mu nepravdu.

Ali svakako ističemo, ovaj najsvježiji, Mikijev primjer koji može poslužiti mnogima koji su u stanju da mogu pomoći, a Miki im je pokazao kako.

Ne znamo je li Mikijeva maska na karnevalu zaista bila najbolja ili među najboljima, ali znamo da je Miki odnio pobjedu u činu humanog djela i lijepog primjera kako se djeci može pomoći kada u čovjeku proradi razboritost i društveni vrlina koja nedostaje mnogima od nas.

Udruga Angelus