udruga@angelus.ba       ++387 (0)63 820-370
 

Dr. sc. Marko Nedić tajnik Ministarstva prosvjete posjetio udrugu Angelus

Udrugu Angelus i naš Dnevni centar posjetio je dr.sc. Marko Nedić, tajnik Ministarstva prosvjete, znanosti kulture i sporta Županije Posavske. Kada su u pitanju nadležnosti iz domene skrbi o djeci s posebnim potrebama primarno je nadležno Ministarstvo zdravstva i socijalne politike.

Međutim, veliki broj djece s posebnim potreba su i učenici. Budući da je kroz program inkluzivne nastave najveći broj djece uključen u obrazovni sustav u našim školama Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta itekako ima dodirnih točaka s našom djecom, a preko njih i s roditeljima.

Kako je inkluzivna nastava praktično u svojoj početnoj fazi koja podrazumijeva i početničke poteškoće bilo je za očekivati da će doći do određenih problema i da će trebati vremena da se sustav uhoda u cijelosti.

Roditelji djece nisu najzadovoljniji kako se proces inkluzije odvija. Ima određenih problema i poteškoća. Stoga je razgovor roditelja s predstavnicima Ministarstva prosvjete očekivano bio potreban. A sam tijek razgovora i konstruktivnog dijaloga polučio je učinkovite rezultate.

Osim toga, poznato je da Udruga Angelus koristi prostorije nekadašnje škole. Pravno taj problem još nije riješen. Objekt škole je ustupljena Udruzi Angelus na korištenje, ali i dalje postoje formalne imovinsko-pravne prepreke koje samoj udruzi stvaraju poteškoće.

Iako se ovaj problem rješava godinama pozitivnog uspjeha nema na vidiku. Zato je i ova tema bila u fokusu razgovora tajnika Ministarstva prosvjete i predstavnika Udruge Angelus.

Dodatno, od strane korisnika Dnevnog centra Angelus istaknut je problem održavanja lokacije s akcentom na problem grijanja prostorija. Budući da je objekt škole i dalje pravno na korištenju pri osnovnoj školi u Domaljevcu koja preko Ministarstva prosvjete održava i sustav grijanja izraženo je negodovanje i po ovom pitanju. Grijanje nije adekvatno i proces pružanja usluga djeci u objektu doveden je u pitanje.

Sve su ovo teme o kojima je bilo potrebno razgovarati s Ministarstvom prosvjete tako da je posjeta tajnika Ministarstva gospodina Nedića bila vrlo korisna.

Ovo je bila i prigoda da se gospodin Nedić upozna s našim Dnevnim centrom. Gospodin Nedić posjetio je sve radne prostore Dnevnog centra. Upoznao se sa sadržajem i programom rada s djecom te izrazio zadovoljstvo s viđenim.

Zadovoljstvo ovom posjetom je izrazio i predsjednik Udruge Angelus Petar Dujmenović koji je istakao da samo konstruktivni dijalog može riješiti probleme. Posebno se zahvalio gospodinu Nediću jer Udrugu Angelus i naš Dnevni centar praktično ne posjećuje nitko iz Vlade Županije Posavske. Tako da se ovaj posjet smatra jednim velikim iskorakom naprijed od strane Vlade Županje Posavske. Kako je Predsjednik udruge rekao, nada se da će ova praksa postati češća i da će ovaj posjet gospodina Nedića motivirati i druge iz Vlade Županje Posavske da se malo više pozabave djecom iz Udruge Angelus i da se konačno pokrenu aktivnosti na rješavanju dugogodišnjih problema koji prate udrugu Angelus.

Udruga Angelus