udruga@angelus.ba       ++387 (0)63 820-370
 

Prijatelji iz njemačkog Dunningena nisu ni ove godine zaboravili udrugu Angelus

I ove godine prijatelji udruge Angelus iz Dunningena, Savezna Republika Njemačka, osigurali su vrijednu donaciju za našu djecu. Volonteri iz organizacije Ibichhof nisu posustali prikupljati sredstva ni u vrijeme pandemije koronavirusa. Ovi vrijedni i nadasve humani ljudi i ove godine su se potrudili razvaseliti sve nas u udruzi Angelus. Njihova donacija od 10.000 eura više je nego vrijedna, što udruženje Ibichhof svrstava u najveće donatore naše udruge.

Naša Udruga vrlo teško dolazi do sredstava koja su potrebna za provođenje programskih ciljeva Udruge, a posebice imamo poteškoće u osiguranju sredstava za plaće angažiranim defektolozima i pomoćnom osoblju u našem Dnevnom centru.

Ova donacija iz njemačkog Dunningena (Rottweil) je ključna u osiguranju potrebnih sredstava s kojima djeci omogućavamo provedbu terapija i edukacija.

I ovim putem Udruga Angelus se zahvaljuje aktivistima iz Ibichhofa na značajnoj donaciji. Također, riječi hvale i neizmjernu zahvalu izražavamo Ankici Maltar rođ. Šimić, našoj Bazičanki i njenom suprugu Darku Maltar koji su i ovaj put posredovali kod Ibichhofa i predložili da se naša Udruga i ove godine nađe na popisu onih koji će zavrijediti njihovu donaciju.

Darko i Ankica kadgod su imali vremena navratili su u našu Udrugu. Posjećivali su često naš Dnevni centar.

Onda kada su ih druge obveze spriječele u tome javili bi nam se telefonskim pozivom. Uvijek su nam davali potporu. Interesirali su se za naše aktivnosti i stanje u Udruzi. I pred uplatu ove donacije čuli smo se telefonom, razmijenili određene informacije i iskustva, a kao kruna našeg razgovora bila je informacija da je naša Udurga i ove godine ušla u prioritete Ibichhofa za dodjelu donacije.

Već dva dana nakon našeg razgovora uplata je legla na naš račun.

Ovo su za nas značajna poticajna sredstva, ali i jamstvo da ćemo uspjeti isfinancirati svoje troškove do kraja ove godine.

Također, treba istaći da Ibichhof već dugo godina pomaže našu Udrugu. Oni su jedan od naših najznačajnijih donatora i roditelji, čija djeca koriste usluge u Dnevnom centru Angelus, su im neizmjerno zahvalni. Bez njihove pomoći opstojnost Dnevnog centra bi bila upitna, jer Udruga teško može osigurati sredstva za normalno funkcioniranje Udruge i Dnevnog centra.

udruga ibichhof2

Objekat koji Ibichhof koristi kao turistički potencijal kako bi namaknuo sredstva koja plasira u humanitarne svrhe.

Na kraju ovog priloga moramo ponoviti ono što smo rekli i prošli put kada smo dobili ovu donaciju iz Njemačke. I tada smo istakli dobre ljude, strance, one koji nisu nikada imali prigodu upoznati našu djecu pokazali su višekratno plemeniti čin i pomogli su naše aktivnosti. Njihov volonterski rad i nemala odricanja osigurali su sredstva s kojim pomažu djecu s posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini. Hvala im na tomu. Pomogli su ovdje mnogima, jer brojna djeca s poteškoćama u razvoju zahvaljujući prijateljima iz Njemačke imaju stalne terapije i kontinuirane vježbe koje su im jedina nada da lakše prebrode svoje poteškoće i da se lakše nose sa problemima i zaprekama koje ih praktično prate od rođenja.

Za razliku od nas u Bosni i Hercegovini u Njemačkoj država vodi računa o svojim građanima. Djeci s posebnim potrebama je sve osigurano. Zacijelo nije riječ o tomu ima li novca ili nema. I naša država ga sigurno ima. Samo naša svijest i naša kultura življenja te poimanje politike, države i društva nisu na toj razini kakva je u Njemačkoj, ali i svugdje na Zapadu. Nemamo ni razvijenu svijest građana, jer se kod nas malo tko usudi volontirati i raditi za opće društveno dobro.

Pitaju nas iz Njemačke kako se gospodarstvenici ovdje kod nas odnose prema udruzi iprema djeci s posebnim potrebama. Valjda ih zanima da li imaju praksu pomagati potrebitima kako se to inače radi u Njemačkoj i svugdje drugdje gdje je normalno da oni koji imaju dio svoje dobiti usmjere najugroženijim kategorijama društva. Što sam im mogao reći. Neki od gospodarstvenika svakako su nam pomogli, na čemu im također zahvaljujemo, ali generalno mi smo miljama od zapadne kulture, čime sam i zaključio ovu priču. I bolje je bilo, mogao sam svašta reći.

U nastavku donosimo galeriju slika koja će dočarati atmosferu šarolike aktivnosti volontra iz Ibichhofa. Vrijedne ruke u netaknutom dijelu prirode stvaraju raj za odmor. Rezultat tih aktivnosti su i prikupljena sredstva koju su donirana i našoj Udruzi.

Ovo su naši dobrotvori iz Dunningena i udruženja Ibichhof koji svesrdno godinama pomažu našoj djeci. Neizmjerno im hvala!

ibichhof donatori 860

Zahvaljujemo se Ankici Maltar na ustupljenim fotografijama.

 

Perica Dujmenović

Udruga Angelus